Bel ons!    06 - 401 958 32

2014-11-20

“EMVI-scores en de succes- of faalspiraal”

“Steeds meer bouwprojecten worden aanbesteed op EMVI. Wil je als aannemer voldoende werk ophalen, dan moet je mee in deze trend. Dit blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn.

Regelmatig hoor ik van aannemers dat zij aan meer en meer aanbestedingen meedoen om maar voldoende werk op te halen. Elke aanbesteding kost hen tijd en geld. In slechts een klein aantal van de gevallen winnen zij de aanbesteding ook.

Het probleem is dus dat meedoen aan meer en meer aanbestedingen voor stijgende kosten zorgt maar niet per se voor meer opdrachten. Om als aannemer te profiteren van de EMVI-trend, moet de kwaliteit van je plannen dus omhoog.

Mijn advies aan aannemers is om het schrijven van EMVI-plannen veel aandacht te geven. Een review op de avond voor de deadline heeft weinig zin. Een medewerker die in de avonduurtjes nog even een EMVI-plan moet schrijven, komt niet tot het beste resultaat.

De sleutel ligt in een goede inrichting van het tenderproces. Dan zul je zien dat de kwaliteit van de plannen omhoog gaat. Iedere aanbesteding is anders, maar procesmatig kun je ze hetzelfde aanpakken.

Als je het proces beter inricht, hoef je aan minder aanbestedingen mee te doen om dezelfde hoeveelheid werk op te halen. Daarnaast kun je hogere fictieve kortingen krijgen, waardoor de prijs minder onder druk staat.”

In het plaatje hieronder zie wat er met je omzet en winst gebeurd als je te weinig aanbestedingen wint.

Effect van winnende plannen

 

Meer blogs over EMVI