Bel ons!    06 - 401 958 32

2015-04-14

“Twee tips voor EMVI plannen schrijvers om de werkdruk te verlagen”

Het is weer eens zo ver: de schrijvers zijn tot diep in de nacht druk geweest met het schrijven van het EMVI-plan vlak voor de deadline. Een goede review is erbij ingeschoten. En door de last-minute opsomming van alle denkbare aspecten en maatregelen is de strategie uit beeld geraakt – als die er al was. Herkenbaar? Hoe voorkom je deze situatie en hoe verdeel je de werklast beter?

1. Bepaal in de eerste week je concept-strategie voor je EMVI-plan

Het snel bepalen van de concept-strategie zorgt voor focus. Je kunt veel eerder en gerichter op zoek naar informatie.Om een strategie te bepalen, moet je begrijpen wat de opdrachtgever nu eigenlijk wil. Dit zoek je uit tijdens de strategiesessie. Wat is zijn kernzorg, wat is de vraag achter de vraag?

Wacht niet tot de laatste nota van inlichtingen met het benoemen van de kernzorg. Doe dit al in week 1, tijdens een strategiesessie.

Vertrouw op je gevoel! Bij Inter Tender Consult merken we dat aannemers vaak prima kunnen benoemen wat de kernzorg van de opdrachtgever is.

Heb je de kernzorg van de opdrachtgever in beeld, bepaal dan het doel waarmee je zo goed mogelijk inspeelt op die kernzorg. Dit doel is je concept-strategie: deze is de maatstaf waaraan je al je maatregelen toetst en is de rode draad van je EMVI-plan.

 

Tendermanagement stress verlagen

Twee manieren van werken. Rara, welke levert het minste stress op?

2. Review eerst de tussenproducten, dan de eindversie van het EMVI-plan

Het is nu tijd om de strategie te reviewen. Vraag iemand die niet bij de tender betrokken is om feedback te geven. Zou hij of zij dezelfde strategie kiezen? Kan de strategie nog scherper?

Review de strategie ook aan de hand van de nota van inlichtingen. Blijkt hieruit dat de opdrachtgever inderdaad de door jou bepaalde kernzorg heeft?

Pas nadat de strategie aan de beurt is geweest, review je het conceptplan. Een EMVI-plan hoeft niet helemaal af te zijn voordat je het kunt reviewen: 80 procent af is genoeg.

Vertel de reviewer waarop hij moet letten. Aan een spelling-check heb je nu bijvoorbeeld nog niet veel. Het is veel belangrijker dat de inhoud klopt en de lezer overtuigt.

Het laatste ‘product’ dat je laat reviewen is het definitieve EMVI-plan. Inhoudelijk verander je nu niks meer. Wat er al op papier staat, verwoord je zo goed mogelijk. Controleer bijvoorbeeld of alles SMART omschreven is.

Het voordeel: geen grote wijzigingen voor de deadline
Deze twee tips zorgen ervoor dat je niet op de dag voor de deadline nog grote wijzigingen door moet voeren. Het stimuleert je ook om de tender voorrang te geven en niet al het werk voor je uit te schuiven.

Wil je nog meer gratis tips? Meld je dan gratis aan voor onze 10-geheimen.

 

Een vriendelijke groet,

Sanne Loeve
Co-trainer Cursus EMVI-plannen schrijven

 

Klik hier voor meer informatie over Cursus EMVI-plannen schrijven!

 

 

Meer blogs over EMVI